Betalen
De rekening
De tandartsrekening is opgebouwd uit de verschillende prestaties die tijdens een behandeling hebben plaatsgevonden. Op de rekening staat elke prestatie omschreven met een code. Aan elke code is een tarief gekoppeld dat kan verschillen per tandartsenpraktijk.
Bekijk hier uw factuur uitgelicht!
Samenwerking met Infomedics
In onze praktijk geven wij u graag alle aandacht en goede zorg. Daarom hebben wij het versturen en innen van onze rekeningen uitbesteed aan Infomedics. Infomedics is een professioneel en betrouwbaar bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.
Uw gegevens zijn veilig
Infomedics hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacygevoelige gegevens. Het bedrijf is daarom ISO27001 gecertificeerd, net als alle dienstverleners die Infomedics inschakelt om uw rekening te kunnen maken en versturen. Deze certificering wordt elk jaar opnieuw beoordeeld en vernieuwd. Meer over privacybescherming leest u op www.infomedics.nl/privacy.
Wat staat er op uw zorgrekening?
Uw rekening is opgebouwd uit de verrichtingen die wij tijdens de behandeling hebben uitgevoerd. Bij elke verrichting hoort een vast tarief dat door de Nederlandse Zorgautoriteit is vastgesteld.
Wilt u weten welke tarieven voor tandheelkunde er zijn? Kijk dan eens op www.allesoverhetgebit.nl.
Uw rekening op papier of online?
Als u uw rekening online wilt afhandelen heeft onze praktijk uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer nodig. Deze gegevens worden door Infomedics gebruikt om u veilig toegang te verlenen tot het online portaal waar uw rekening klaarstaat. Als u inlogt op uw Infomedics portaal, vult u de SMS-code in die u van Infomedics ontvangt. Wilt u uw rekening liever op papier ontvangen, dan kunt u dat op uw portaal zo instellen. Meer informatie vindt u op www.infomedics.nl.
Betalingsregeling
Infomedics hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Lukt het niet om op tijd te betalen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Servicedesk van Infomedics op 036-20 31 900. Zij kunnen u helpen met een betalingsregeling.
Betaalvoorwaarden
In opdracht van uw zorgaanbieder versturen en incasseren wij rekeningen voor de zorg die u heeft ontvangen.
- Uw zorgaanbieder bepaalt of wij de rekening eerst mogen declareren bij uw zorgverzekeraar. Als uw zorgverzekeraar de rekening niet (volledig) vergoedt, dan sturen wij u een rekening.
- Als de zorgverzekeraar een deel van de behandeling vergoedt, staat dat altijd op de rekening. Als wij uw rekening niet bij uw zorgverzekeraar hebben gedeclareerd, sturen we u een rekening voor het hele bedrag.
- Uw zorgaanbieder bepaalt ook of wij de rekening op papier of beveiligd per e-mail naar u sturen. U kunt bij uw zorgaanbieder aangeven wat uw voorkeur heeft.
- De betaaltermijn voor de rekening is 30 dagen. Als u de rekening niet voor deze vervaldatum heeft betaald, dan bent u in verzuim zonder dat daarvoor een nadere ingebrekestelling is vereist.
- Het kan natuurlijk gebeuren dat u vergeten bent de rekening binnen 30 dagen te betalen. Geen probleem. U ontvangt van ons een eerste aanmaning. Deze aanmaning noemen wij ook wel een WIK-brief, omdat de brief is opgesteld in overeenstemming met artikel 6:96 lid 6 BW. In deze brief vragen wij u om de rekening te betalen binnen 15 dagen na ontvangst. Wij leggen u dan ook uit dat als wij de betaling niet binnen deze termijn hebben ontvangen, u vanaf dat moment wettelijke rente (op grond van art. 6:119 BW) en buitengerechtelijke incassokosten (op grond van art. 6:96 lid 2 sub c BW) aan ons verschuldigd bent.
- Betaalt u de rekening niet nadat de betaaltermijn van de eerste aanmaning is verstreken, dan ontvangt u van ons een tweede aanmaning met een betaaltermijn van 10 dagen. U dient binnen deze betaaltermijn het openstaande bedrag van uw rekening, de wettelijke rente over het openstaande bedrag en de buitengerechtelijke incassokosten te betalen. Uit coulance beperken wij bij de tweede aanmaning éénmalig de incassokosten tot € 31,50. Na deze termijn van 10 dagen zullen wij de incassokosten herberekenen volgens het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (de zogenaamde BIK-staffel).
- De hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten wordt vastgesteld volgens de BIK-staffel. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoogte van het openstaande bedrag van uw rekening. De buitengerechtelijke incassokosten bedragen maximaal 15% van het openstaande bedrag van de rekening met een minimum van € 40,00. De BIK-staffel kunt u raadplegen via www.wetten.nl onder Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. De wettelijke rente wordt (half)jaarlijks vastgesteld bij Algemene Maatregel van Bestuur en wordt gepubliceerd in het Staatsblad. De hoogte van de actuele wettelijke rente kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/hoogte-wettelijke-rente.
- Betaalt u uw rekening maar gedeeltelijk? Dan mogen wij op grond van artikel 6:44 BW uw betaling eerst in mindering brengen op de buitengerechtelijke incassokosten, vervolgens op de in rekening gebrachte wettelijke rente en tenslotte op het oorspronkelijke openstaande bedrag van uw rekening.
- Betaalt u uw rekening niet (volledig) nadat de betaaltermijn uit de tweede aanmaning is verstreken? Dan neemt het Centraal Medisch Incassobureau (CMIB) de inning van de rekening, de buitengerechtelijke incassokosten en de wettelijke rente van ons over. Mocht u niet volledig betalen aan het CMIB, dan wordt door Infomedics een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. De gerechtsdeurwaarder start een procedure bij de rechter.
- Op de website van de Nederlands Zorgautoriteit (www.nza.nl) kunt u informatie terugvinden over de gehanteerde maximumtarieven en/of codes op uw rekening. Voor sommige zorgsectoren – zoals de paramedische zorg en het grootste deel van de medisch specialistische zorg – gelden vrije tarieven. Gelden er voor de aan u geleverde zorg vrije tarieven, dan verwijzen wij u voor informatie naar (de website van) uw zorgaanbieder.